SİLİKONLAR

Uygulama yapacağım yüzeyin sıcaklığı önemli midir?

Evet, önemlidir. -10°C'nin altında veya +50°C'nin üzerinde bir sıcaklığa sahip yüzeylere yapılan silikon uygulamaları başarılı olmayacaktır.

Dar ya da kapalı alanlarda tek komponentli silikon uygulaması yapabilir miyim?

Tek komponentli silikonlar kuruyabilmek için neme ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle havayla temas edemeyecekleri boşluklarda kullanılırlarsa kuruma problemi yaşayacaklardır.

Silikonu yapıştırıcı olarak da kullanabilir miyim?

Solvent içermeyen, %100 saf silikonlar yapıştırıcı olarak kullanılabilir. Örneğin Promast Sanitan NT ve Promast Oxime solvent içermeyen saf silikonlardır. Çeşitli yüzeylere güçlü yapışma için özel katkı malzemeleri içerirler.

Plastik yüzeylerde hangi tip silikonu tercih etmeliyim?

Plastikler, üzerlerine yapışmanın en zor olduğu yüzeylerdendir. Özellikle PE ve PP gibi plastiklere silikonların güçlü yapışması mümkün değildir. Ancak PVC gibi plastiklere saf silikon kullanarak yapışma sağlamak mümkündür.

Silikonların yüksek sıcaklıklara dayanımı var mıdır?

Evet, pek çok organik mastiğe kıyasla yüksek ısı dayanımları oldukça memnun edicidir.

%100 saf silikonlar 150°C-180°C arası sıcaklıklarda esneyebilen özelliğini korurlar. Fakat yüksek miktarlarda solvent eklenen ucuz silikonların dayanıklılıkları 90°C/120°C'ye kadar düşebilir.

Buna karşılık, sıvı conta adı da verilen yüksek ısı silikonları 250°C-300°C'ye kadar dayanıklıdırlar. 

Raf ömrü bitmiş silikon ile uygulama yaparsam ne olur?

Raf ömrü bitmiş bir silikon gayet normal görünebilir. Ancak yüksek ihtimalle kuruma/kürleşme yeteneğini kaybetmiştir.  Bu nedenle elinizdeki silikonu test edip kuruduğundan emin olduktan sonra uygulama yapacağınız yüzeye sıkınız.

Silikon kartuşun içerisinde donar mı?

Bu çok nadir yaşanabilecek bir durumdur.  Poliüretan mastiklerin aksine silikonlar kolay kolay kartuşun içerisinde donmazlar. Kartuş hava almış olabilir ya da bir üretim hatası olarak kartuşa doldurulan silikonun içerisinde yüksek miktarda nem kalmış olabilir.