AEROSOL PU KÖPÜKLER

Birçok alanda kullanılan Aerosol Pu Köpükler, farklı formülasyonları ile farklı çözümler sunmaktadır. Kullanım amacınıza uygun doğru ürünü seçmek, doğru bir uygulamanın ilk şartıdır. Poliüretan Köpükler ile ilgili sıkça sorulan soruları ve cevaplarını sizler için derledik.

Poliüretan köpük plastik yüzeylerde de kullanılabilir mi?

Poliüretan köpüğün uygulanabildiği ve uygulanamadığı plastik türleri vardır. Poliüretan köpük, polistiren levhalarla (EPS, XPS gibi), rijit poliüretan levhalarla, polyester ve sert PVC gibi plastiklerle uyumluyken, Buna karşılık PE, PP, silikon ve teflon gibi plastiklerle uyumu memnun edici olmayacaktır. Bu nedenle uygulama yaptığınız yüzeyin türünü bilmek daha kaliteli bir sonuç elde etmenizde etkin rol oynayacaktır.

Poliüretan köpüğün hepsini bitirmedim ve depoma kaldırdım. Birkaç gün sonrasında tekrar uygulama yapmak istediğimde pipette kuruyan köpük tenekeyi kullanılmaz hale getirdi. Ne yapabilirim?

Promast Pipettes yedek pipet seti bu gibi durumlarda elinizdeki tenekeyi tekrar tekrar kullanmanıza imkan sağlar. Yedek pipetiniz yoksa, elinizdeki içerisinde sertleşmiş PU köpük bulunan pipetin ucunu keserek köpüğünüzü tekrar kullanabilirsiniz.

Aerosol poliüretan köpükleri ses izolasyonu için de kullanabilir miyim?

Yapısı kapalı hücreli olan poliüretan köpüklerin önceliği ısı izolasyonu sağlamaktır. Ancak açık hücreli olan köpükler de ses izolasyonu açısından tercih edilebilir.

Poliüretan köpükler yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıdır? 

Poliüretan köpüklerin yapıları 90°C ve üzeri sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaları durumunda bozulur. 130°C ve üzeri sıcaklıklara ise ancak belli saatler dayanırlar. 

Yangın Güvenlik Prosedürü gerektiren projelerde ne kullanmalıyım?

Yangın güvenlik prosedürü olan projeler (örneğin yangın çıkışlarında, hastane, okul vb. yapıların yapılmasında) yangın geciktirici özelliği olan köpük ve silikon kullanımını zorunlu tutar. Promast Fire Foam ve Promast Fire Seal yangın geciktirici özellikleriyle ön plana çıkan ürünlerimizdir.

Uygulama tabancasının ömrü ne kadardır?

Uygulama tabancaları her şeyde olduğu gibi farklı kalitelerde bulabileceğiniz ürünlerdir. Bu nedenle tek bir ömür belirlemek hata olur. Ancak uygulama tabancasına her uygulama sonrası yapacağınız bakım ve temizlik tabancanızın daha uzun süre kullanıma uygun kalmasını sağlayacaktır. Promast Cleanse ile uygulama sonrası, tabancanızdaki köpük henüz tamamen kurumadan önce temizlerseniz tabancanız her tekrar kullanımda ilk seferki gibi performans gösterecektir.

Tükettiğim aerosol köpük tenekesini çöpe atabilir miyim?

Pek çok AB Ülkesi'ndeki uygulamanın aksine maalesef ülkemizde tüketilmiş aerosol köpük tenekelerini geri dönüşüm için toplayan bir kurum bulunmamakta. Sonuna kadar kullanılsa dahi her tenekenin içerisinde 20-40 gram poliüretan polimer ve itici gaz karışımı kalabiliyor ki bu çevre kirliliği açısından bir risk oluşturuyor. Bu nedenle atmadan önce en azından tenekenin bir süre baş aşağı bekletilip içeriğinin tamamen boşaltılmasını tavsiye etmekteyiz.

Aerosol poliüretan köpükleri uygulamak için özel bir yüzey hazırlığı yapmalı mıyım?

Yapışmayı engelleyecek yağ, kir ve toz benzeri maddelerden yüzeyi temizlemek kesinlikle pozitif sonuç verecektir. Aynı zamanda yüzeyi hafif nemlendirirseniz daha iyi bir sonuç alırsınız. Ancak yüzey donmuş-buzlu olmamalıdır.

Çok düşük sıcaklıklarda köpük uygularken nelere dikkat etmeliyim?

Hava sıcaklığı ne kadar düşük olursa olsun tenekeyi oda sıcaklığına getirmeniz uygulama performansını arttıracaktır. Aynı zamanda, düşük sıcaklıklarda havadaki nem önemli ölçüde azalacağından kurumak için neme ihtiyaç duyan tek komponentli aerosol köpük geç kuruma sorunu yaşayabilir. Bunu azaltmak için uygulama yüzeylerini nemlendirmelisiniz.

Uygulama yüzeylerini nemlendirmenin faydaları nelerdir?

Yüzeye yapışma gücünün arttırır, daha hızlı kurumasında ve hücre yapısının iyileşmesinde büyük rol oynar.

Aerosol poliüretan köpüklerin ortalama raf ömrü ne kadardır?

Oda sıcaklığında depolanmaları durumunda üretim tarihinden itibaren 15 ay sonraya kadar kullanılabilirler.  Ne var ki yüksek sıcaklıklarda, yüksek nem oranlarında depolama bu süreyi hızla aşağı çeker. Örneğin, 45°C'de depolanan bir köpüğün raf ömrü 4 aya kadar düşmektedir.

Emniyet valflı köpük ne anlama gelir?

Aerosol PU köpüklerde kullanılan standart kauçuk ventillerin aksine, hiçbir şekilde yapışma ve bloke olma riskleri bulunmayan mekanik ventillere ülkemizde emniyet ventili ismi verilir. Bu özelliği nedeniyle mekanik ventili taşıyan PU köpükler bloke olmaksızın tekrar tekrar kullanılabilir.

Yeni uygulama yaptığım poliüretan köpüğü elimle düzeltebilir miyim?

Hayır. İzosiyanat içerdikleri için ıslak PU köpüklerle cilt teması olmamalıdır. Nitekim pek çok AB Ülkesi'nde aerosol PU köpüklerin yanında eldiven verilmesi bir zorunluluk haline getirilmiştir. Bu doğrultuda Promast Türkiye'de ilk kez, satışa sunduğu köpüklerin önemli bir kısmında tek kullanımlık eldiven hediye etmektedir.

Aerosol PU köpükleri uygulama öncesi neden çalkalamalıyım?

Tenekenin içerisinde bulunan hammaddelerin ve itici gazların uygulama öncesi homojen bir şekilde karışması tenekeden elde edilecek verimin artması için esastır. Çalkalanmayan tenekelerde, çıkan köpükte bozuk hücre yapısı ve biçimsiz köpük çıkışı gözlemlenir.

Köpüğün verimi ne anlama gelir?

Bir tenekeden kaç litre köpük elde ettiğiniz verim olarak değerledirilir. Pipetli köpüklerde verim 25-40 litre arasında iken tabancalı köpüklerde verim 40-65 litre arasında değişir.

Raf ömrü yaklaşan PU köpüğü kullanmamda bir sakınca var mıdır?

Aerosol tenekenin içerisindeki poliüretan prepolimer, ürünün son kullanma tarihi yaklaştıkça hissedilir ölçüde kalınlaşır. Bu durumun son kullanıcı için en önemli sonucu bir tenekeden elde edilecek köpük miktarının (verim) azalması olacaktır.

Yapıştırıcı PU köpüklerin standart PU köpüklerden farkı nedir?

Standart köpüklerden beklenen en önemli özellik boşluk doldurmadır. Bu nedenle de köpüğün şişmesi yüksek performans olarak kabul edilir. Ancak yapıştırıcı köpükler daha mukavemetli, yüzeylere daha kuvvetli yağışan ve yapıştığı yüzeyi zaman içerisinde itmemesi adına daha az şişen köpüklerdir.

Tabancalı köpük ne anlama gelir?

Tabancalı köpükler, sürekli köpük kullanma durumundaki ustalara, ekonomik ve teknik anlamda pek çok avantaj sunarlar. Bunların başında bir tenekeden elde edilecek köpük miktarının %50'ye kadar artıyor olması gelir. Böylece uygulamacı usta çok daha az sayıda teneke köpük kullanarak uygulamasını bitirebilir.

Tabancalı köpükler standart köpüklere kıyasla oldukça sınırlı büyüme yaparlar ve bu özellikleriyle başta kapı montajı için ideal bir seçenektirler. 

Üzerinde durulması gereken diğer önemli bir nokta ise tabancalı köpüklerin pipetli köpüklere kıyasla daha hafif olmalarıdır. Bu sayede özellikle geniş aralıklarda dik yüzey stabiliteleri daha yüksektir.

Tabancalı köpüğü kullanırken dikkat edilmesi gereken bir husus kaliteli uygulama tabancası kullanılmasıdır. Promast, tabancalı köpüklerin performansını maksimuma çıkartacak İtalyan malı yüksek kaliteli tabancaların satışını yapmaktadır.

Az büyüyen PU köpük daha mı iyidir?

Her zaman değil! Örneğin kapı montajı yapan bir usta köpüğün çok şişerek kapı çerçevesini kasmasını istemezken, genel amaçlı boşluk doldurma yapacak bir usta, çok fazla büyüyen köpüğü tercih ederek uygulamada tasarruf sağlar.

PU köpüklerin üzerini boyamanın faydası nedir?

PU köpük direkt güneş ışığına dayanıklı değildir. Zamanla  rengi bozulacak ve mekanik özellikleri zayıflayacaktır. PU köpüğün üzerinin boyanması işte bu negatif etkileri zayıflatacaktır.